Ponuda za bicikliste

  Novosti         04.01.2019.
Ponuda za bicikliste

Naš ribnjak se nalazi na 96 km dugoj biciklističkoj stazi Dravski krug. Biciklistička staza se započinje u Virovitici.

 

Biciklistička staza Dravski krug

Iz brošure Panonske biciklističke staze u izdanju Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije:

Biciklistička staza ‘Dravski krug’ je 96 km dugačka kružna staza. Većim dijelom vozite se po asfaltu, a nešto manji dio staze proći ćete preko makadama po nasipu uz rijeku Dravu. Još jedna dobra vijest je da na cijeloj ruti nema značajnijih uspona. Ukratko, imate više nego dovoljno razloga da se odvažite na ovu ‘riječnu’ avanturu.  Rijeka Drava poput ogromnog magneta privlači sve ljubitelje prirode, znanstvenike, rekreativce, ribolovce, izletnike i avanturiste. Za sve bicikliste željne uživanja u ljepotama te tihe i moćne rijeke i njene okolice nema bolje rute od ‘Dravskog kruga’.

Ova ruta prolazi područjem UNESCO-vog prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, a istovremeno, ova ruta se nadovezuje na međunarodno poznate biciklističke rute ‘Drava route’ i ‘Euro Velo 13 - Ruta željezne zavjese’.

Staza počinje ispred dvorca Pejačević u Virovitici, te se nastavlja mjestima Lukač, Gradina i Brezovica, sve do Budakovca. Budakovcem dominira velika bara koja je u stvari ostatak starog toka Drave. Naime, kroz povijest, Drava je često mijenjala svoj tok te je i iza sebe ostavljala takve vodene površine. Tek oko 400 m od zadnjih kuća u selu ruta izlazi skoro na samu obalu Drave, odnosno na neasfaltirani nasip, po kojem ćete voziti idućih 12 km do sela Kapinci, gdje ruta nakratko izlazi na asfaltiranu cestu. Kod ulaza u mjesto Sopje, ponovno skrenite na poljski put koji će vas odvesti do nasipa. Ovdje se odvezite puteljkom do same obale rijeke i naići ćete na uređeno izletište, gdje možete predahnuti i uživati u pogledu na Dravu.

Zemljovid iz brošure Panonske biciklističke staze u izdanju Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije

Staza se nastavlja nasipom sve do sela Noskovačka Dubrava, gdje ponovno izlazite na asfaltiranu cestu. Ovdje razgledajte Informativno-edukativni centar i provozajte se približno 2 km dugom trasom poučne staze ‘Dravi u zagrljaj’. Na povratku u Viroviticu ruta prolazi kroz mjesta Sopje, Kapinci, Orešac, Suhopolje i Borova.

Ako se zaustavite u nekom od ovih drevnih slavonskih sela, primijetit ćete da se jednostavan život u njima nije puno promijenio, još od davnih dana. Tamo možete sresti ljude koji će vas uvijek toplo primiti i iznenaditi svojom gostoljubivošću.

Zemljovid iz brošure Panonske biciklističke staze
Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.