Obiteljsko gospodarstvo Barnaki

  Obiteljsko gospodarstvo Barnaki         26.12.2018.
Obiteljsko gospodarstvo Barnaki

Poljoprivrednik Zoltan Barnaki iz Budakovca pokraj Virovitice jedan je od rijetkih koji ima registriran obrt za proizvodnju trske. Kaže da je uz "Vitrex" jedini u Virovitičko-podravskoj županiji, a u Hrvatskoj ih je samo tri.

Riječ je o obiteljskom gospodarstvu "Barnaki" pokrenutom još 1948. Posao se prenosio s koljena na koljeno, pa ga ni Zoltan nije htio napuštati, iako je proizvodnja nesigurnija jer se trska uvozi pa cijene padaju. - Ne smiju se stari zanati napustiti i baciti u zaborav - objašnjava Zoltan razloge zbog kojih se nije riješio obiteljske tradicije. Trsku trenutačno sadi na 8,5 hektara i godišnje proizvede oko 8.000 četvornih metara. Kao poluproizvod plasiraju je uglavnom u okolici i u Zagrebu, a njegov najdalji kupac je s Korčule. - Posao s trskom je dobar jer se onaj dio godine koji čovjek ne može provesti u radu na polju može ovime ispuniti. No, ne mogu riskirati samo rad na trski, pa još sadim i 40 hektara drugih kultura. Jedno ljeto je za neku kulturu dobro, za drugu loše i ne mogu živjeti samo od trske, bar ne za sada - kaže Zoltan.

Kako bi oživio stare zanate s trskom, počeo je raditi krovove od trske na nekadašnji, starinski način, koji podrazumijeva da sve radi ručno. - Prvo treba pripremiti sirovinu - sječa je u siječnju i tijekom proljeća. Slijedi prebiranje pri kojem se mora paziti na kvalitetu, dužinu i debljinu trstike. Nakon toga dolazi slaganje - snop po snop se slaže, zatim se prošiva žicom i veže prućem. Cijeli proces od branja do slaganja traje dugo, jer se sirovine beru u jednom godišnjem dobu, a koriste u drugom - objašnjava majstor Barnaki demonstrirajući nam rad. Zoltan smatra da posao s krovovima i tendama od trske ima budućnost jer su takvi krovovi ljepši od plastičnih, a ekološki prihvatljiv materijal stvara prirodni hlad, nepropustan je, štiti od zračenja.

Za izradu jednog krova (3 x 5 metara) potrebno mu je 15 dana rada ako radi od 7 ujutro do 21 sat navečer, a cijena je od 6 do 7 tisuća kuna. Za tende je manje posla, a izradit će vam je za 150 kuna. Iako je mu je ostalo neprodane i neupotrijebljene trske, Zoltan je optimist i ne želi odustati od ovog posla, čemu svjedoči i činjenica da planira sagraditi veće skladište. Smatra da će njegovi krovovi, prije ili kasnije, postati hit. Autor: G.GAZDEK Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s korištenjem kolačića.